By salihlikadinkooperatifi 29 Temmuz 2021 0 Comments

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Yunusemre’ye bağlı Recepli Mahallesinde Organik Üzüm Yetiştiriciliği Tarla Günü’ne katıldı.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Tarla Günü’ne, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Vali Yardımcısı Şerafettin Tuğ, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Yunus Emre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Kurt, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferhat Bozkaya, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, konusunda uzman teknik personeller, köy muhtarları ile çok sayıda üretici katıldı.

İlk olarak Vali Bektaş ve beraberindeki heyet ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ kapsamındaki bağlarda incelemelerde bulunarak üreticilerden bilgiler aldı.

İncelemelerde İl Müdürü Hasan Çebi, 2011 yılından bu yana uygulanan proje hakkında bilgiler verdi. Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden; bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyarak, tüm gelir gruplarının tüketebileceği kaliteli organik tarımsal üretimin yaygınlaştırılması amacı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ‘Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’ kapsamında ‘Manisa İlinde Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Projesi’nin uygulanmakta olduğunu söyleyen Çebi, “Proje kapsamında eğitim, yayım ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra önder çiftçilerin üretim alanlarında kurulan demonstrasyonlarda çiftçilerimize ve tüketicilere organik tarım anlatılmaktadır. Bu amaçla Yunusemre ilçesi Recepli Mahallesi Kocayayla’da ‘Organik Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği Projesi’ uygulanmaya başlanmıştır. Proje başlamadan önce Recepli Mahallesindeki üç yayladan biri olan Kocayayla’da sadece az bir alanda buğday tarımı yapılıyordu. Denizden 600-800 metre yükseklikte olan Kocayayla, organik sofralık üzüm yetiştiriciliğine son derece uygun bir yer. 2011 yılında orta mevsim çeşitlerinden Alphonse lavalle çeşidi ile Kocayayla’da 8 üretici ile 50 dekar alanda tesis edilmeye başlanan bağ alanları 2015 yılına gelindiğinde170 dekara ulaşmış, organik bağcılık yapan üretici sayısı ise 17 ye yükselmiştir. Proje alanında dikilen fidanlardan, bağ direğine ve bağ teline kadar tüm harcamalar İl Müdürlüğümüzce karşılanmıştır. Projenin başlangıcından bu yıla kadar toplam 297 bin TL ödenek harcanmıştır. 2015 yılındaki proje ödeneklerinden proje alanında hasat edilen üzümlerin kısa süreli depolanması için soğuk hava konteyneri alımı yapılmıştır. Proje alanında üretilen üzümlerin ‘Organik üzüm’ olarak satılabilmesi için üreticiler iki yıldır kontrol ve sertifikasyon hizmetini kendi imkanları ile almaktadırlar” dedi.

Etkinlik kapsamında görüşlerini aktaran Vali Erdoğan Bektaş ise, “Üzümün başkenti Manisa’da organik sofralık üzüm yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaşması memnuniyet verici bir durum. Denizden 600-800 metre yükseklikte yetiştirilen organik sofralık üzümler, hem son derece sağlıklı ve organik pazarların aranılan ürünleri konumunda olup hem de bu yörede yaşayan üreticilerimize güzel bir gelir elde ettirmektedir. Proje alanında üretilen organik sofralık üzümler Manisa İl Merkezi başta olmak üzere, büyük şehirlerdeki pazarlarda satılmaktadır. Recepli Mahallesi halkı proje uygulanmaya başlanmadan önce düşük olan gelir seviyelerini arttırmak için çareler ararken bağların verim çağına gelmesi ile birlikte organik sofralık üzüm üretimi ile kendilerine ek gelir ve istihdam imkanı elde etme fırsatı yakalamışlardır. Dolayısı ile diğer yerleşim yerlerine göç azalmıştır. Hedefimiz tüm Manisa Ovasına organik üretimi yaymaktır. Bu projeye emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında çiftçi ailelerine sertifikalarının dağıtılmasıyla Tarla Günü sona erdi.